Cumalıkızık,Bursa

IMG_4036

6 Ay sonra tekrardan herkese Merhabalar… Eşim ile birlikte 21-23 Nisan Tarihleri arasında yaptığımız seyahatimizi sizinle paylaşmak istedik. Cumalıkızık köyüne değerli arkadaşım Murat ÇAKICI ile 27 Nisan 2014 tarihinde de gelmiştim. Şimdi de eşimle gelmek nasip oldu.

İstanbul’dan Cumalıkızık’a  230 km lik yolu 2 saat 40 dakikada geldik.

Tarihinden bahsetmek gerekirse;

Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden olan Cumalıkızık, 180’i halen kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmalarının yapıldığı toplam 270 ev ile Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır.

img_4053.jpg

Cumalıkızık yerleşiminin güneydoğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde Bizans devrine ait bir kilise kalıntısı 1969 yılında tespit edilmiştir, kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa Arkeoloji Müzesi’nde saklanmaktadır. Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa’yı, 1331 yılında İznik’i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Böylece Osmanlı halkının bu topraklara yerleşerek kentler ve köyler oluşturması sağlanmıştır. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilmiştir. Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir.

IMG_4041

Özetle bu köyde rengarenk Osmanlı evleri var. İnsanlar burayı kahvaltı yapmak için mekan edinmişler. Eskiler bilir Kınalı Kar dizisi burada çekilmişti.

 İlk durağımız burası olduğu için kahvaltımızı Cumalıkızık’da yapalım dedik. Bu köyde onlarca kahvaltı evi var. Mekanların listesi için Link’e tıklayabilirsiniz. Çok popüler olanlarda saat 10’dan sonra yer bulmak biraz zor. Tavsiyeler doğrultusunda kahvaltı için Narlı Bahçe’ye gitmeye karar verdik. Rezervasyon için gitmeden önce aradık fakat iki kişi için rezervasyon yapmaya gerek olmadığını, yer olduğunda bizi alacaklarını söylediler. Maalesef gittiğimizde grup rezervasyonları ile dolu olduklarını ve bizi alamayacaklarını söylediler 🙂 Her şeye rağmen bahçe ve ortam çok hoş görünüyordu,  şansınızı denemenizi tavsiye ederim. Popüler mekanlardan biri de Azime Abla’nın Yeri. Kahvaltımızı burada yaptık. İki kişilik serpme kahvaltı almaya gerek duymadık, ortaya tek kişilik serpme yanına patatesli kaşarlı gözleme söyledik. Gözleme çok doyurucu ve çok lezzetliydi, kesinlikle yenmeli. Reçelleri de ev yapımı ve çok güzeldi. Tek kişilik serpme kahvaltı 25 TL, gözleme 10 TL. Açık havada ağaçların gölgesinde çok keyifli bir kahvaltıydı.

 Şimdi dünyanın en dar sokağı olarak bilinen Cin Aralığı’ndan bahsedelim.

aaa

 

Meşhur Cin Aralığı
Kurtuluş Savaşı zamanında Cumalıkızık köyünü basan Yunan askerleri, tüm köylüyü camiye toplar ve camiyi yakmaya karar verir. Köylüler bir fırsat yakalayıp camiden kaçar. Girdikleri sokakta, iki evin bittiği noktada, bir aralık vardır. Bir insanın geçebileceği büyüklükte olan aralık, sokak girişinden bakıldığında çıkmaz yol olarak görülmektedir.
Gerçekten burayı görünce ilk bakışta bir çıkmaz sokak olduğunu sanıyor insan) Köylüler, bu aralıktan geçmeyi başararak Türk askerlerinin olduğu tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri sokağın girişine geldiğinde gözlerine inanamaz ve şöyle derler: “Bu insanların buradan kaçması imkansız. Bu olsa olsa cinlerin işidir.” O günden bugüne buranın adı Cin Aralığı olarak kalmış.

maxresdefault

 

Ulaşım

İstanbul’dan Cumalıkızık’a gelmek için Orhangazi köprüsünü kullanmadan  direk körfez üzerinden  Bursa otobanını kullanarak buraya 230 km yol geldik. İstanbul’dan körfeze kadar  HGS =5 TL ödedik.  Orhangazi köprüsünün çıkışından  bursa kuzey gişelerine kadar HGS=18,5 TL ödedim. Yanlış duymadınız. Dahası  bu gişeye girerken HGS tabelasının altından giriyoruz ama manuel bariyer var ve bariyeri açmak için  fiş alıyoruz. Bu otobanın çıkışına geldiğinde de fişi hiç kullanmadan  HGS den otomatik çıkıyoruz. Böyle mantıksız bir otoban yolu, 18.5 TL içime oturdu. Acaba otoban çıkışında fişi kullanarak mı çıkmak gerekiyordu gibi  sorular kafamı kurcaladı durdu.

Otoban,Köprü,Arabalı,Arabasız Feribot Ücretleri gibi giderlerini Seyahatinizi planlarken gözardı etmemenizde fayda var.

Bölgeye ait Önemli bilgiler…

Müze Kart Gerekli Değil
Giris Ücreti Yok
Otopark Ücreti 5 TL
Yürüme Mesafesi Yok

Buyrun konumu..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s