Kariye Müzesi,İstanbul

Yine yeni yeniden karşınızdayım. İstanbulda mutlaka görülmesi gereken bir müzeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Namıdeğer Kariye Müzesi..

(DIKKAT BOYNUNUZ TUTULABILIR)

Müze ziyareti sırasında tavanlara bakmaktan boynunuz tutulabilir. Fotograf çekip bakmak daha iyi 🙂

İstanbul fatih ilçesi,balat mahallesinde şehrin içinde kalmış bir tarihi yapıdan bahsetmek istiyorum.bazı bölümleri restorasyon sebebi ile ziyarete kapalı.

Kariye Müzesi olarak anılan bu yapı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı kompleksi olan Khora manastırının merkezini oluşturan ve İsa’ya adanmış olan bir kilise yapısıdır. Konstantinos surlarının dışında kalması sebebiyle binaya Grekçe “Kırsal alan” ya da “Kent dışı” anlamına gelen “Khora” ismi uygun görülmüştür.

Khora manastırı, 6.yüzyıldan itibaren inşaa aşamaları kim yaptı nasıl yıkıldı.ardından onarıldı vs vs bilgileri aşağıdaki linkten öğrenebilir yada bir alt satır ile bu konuyu pas geçebilirsiniz

http://kariye.muze.gov.tr/tr/muze/tarihce/

bende öyle düşünmüştüm.devam edelim. daha önemli gördüğüm noktalarına gelince; Kariye’yi diğer kiliselerden ayıran bir özellikde Meryem’in hayatını anlatan sahnelerin kabul gören Dört İncil’de dahi anlatılmamış olmasına rağmen, Apokrif  İncillerden faydalanılarak kronolojik bir sıra halinde anlatılmasıdır. Metokhites, Kariye’nin adına mistik bir anlam daha katıp, giriş kapısının üzerindeki “Chora (Latince’de rahim anlamındadır), sınırsız olanın mekanı, İsa’nın ana rahmine sığdığı, vücut bulduğu yer” olarak betimlenen Meryem mozaiğini yaptırarak, kiliseyi Meryem’e ithaf etmiş, bunu yazdığı bir şiirde de anlatmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in (1451-1481) 1453 yılında İstanbul’u fethi sırasında yapı, hiçbir zarar görmemiştir. Uzunca bir süre kilise olarak kullanılmaya devam etmiş olan Khora Manastırı Kilisesi, Sultan II. Beyazıd devrinde (1481–1512), Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından 1511 yılında camiye çevrilmiş ve yanına bir de medrese eklemiştir. Türk devrinde, kilise dışındaki manastır yapıları zamanla yıkılarak kaybolmuştur.(YAZIK )

Yıkılan kubbenin yeniden yapılması ve bazı deprem hasarlarının onarılması dışında, dış narteks pencereleri büyük ölçüde kapatılmış, naosa bir mihrap eklenmiştir. Mezar arkosolyumundaki lahitler kaldırılmıştır.

Yapı cami olduğu dönemlerde mozaiklerin açılıp kapanabilen ahşap kapaklarla örtülmüş olduğu yapıyı ziyaret eden gezginlerin anlatımlarından anlaşılmaktadır.

Kariye Cami’si, Bakanlar Kurulunun 29/08/1945 tarihli kararı ile    Müzeye dönüştürülmüştür. Günümüzde Kariye Müzesi olarak adlandırılan bu anıt müze, Doğu Roma sanatında gerek mimarisi, gerek  mozaik ve freskolarıyla oldukça ilgi çeken bir yapıdır.

Bölgeye ait Önemli bilgiler…

Müze Kart Geçerli
Giris Ücreti 45 TL (PAHALI)
Otopark Ücreti Yok
Yürüme Mesafesi Yok

Buyrun konumu..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s